mpaltatsis_F1870Περίληψη του Μέτρου 123Α του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Ποιους Αφορά

 

Το πρόγραμμα αφορά Ατομικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ., Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας) που ασχολούνται με την μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, εκτός αυτών της αλιείας.

Επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών

 

Δαπάνες για τις οποίες δύναται να παρέχεται ενίσχυση (επιλέξιμες δαπάνες) αφορούν:

 

α)  Την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

β)  Την κατασκευή ή την βελτίωση ακινήτων.

γ)  Την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας.

δ)  Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης.

ε)   Την αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων, αναγκαίων για την μεταφορά του γάλακτος προς τον χώρο τυποποίησης – μεταποίησης, καθώς και την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου & του Ιονίου πελάγους.

στ) Την αγορά για τη μεταφορά των ζωικών υποπροϊόντων και πτωμάτων με προδιαγραφές σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο της δράσης που αφορά σε ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό μονάδων αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.

ζ)   Τα γενικά έξοδα μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού,  όπως αμοιβές μηχανικών, και συμβούλων, και άδειες πέραν των παραπάνω δαπανών.

η) Τα απρόβλεπτα ενισχύονται μέχρι 5% του συνόλου του προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης εφόσον αφορούν επιλέξιμες δαπάνες.

θ) Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, δαπάνες για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, επισήμανση) καθώς και οι δαπάνες κατασκευής και ανάρτησης επεξηγηματικής πινακίδας ή διαφημιστικού πλαισίου στην τοποθεσία υλοποίησης της επένδυσης.

ι)   Την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κλπ).

ια)  Την αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου για τη λειτουργία της επένδυσης λογισμικού, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

ιβ)  Την κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι των 50.000 ΕΥΡΩ.

ιγ)  Τα έξοδα για την κατασκευή γεώτρησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της μονάδας.

ιδ)  Στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν σε ιδρύσεις σφαγείων ή / και εκσυγχρονισμού – συμπλήρωσης υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής υποδομής και δεδομένης της υποχρεωτικής ταξινόμησης των σφαγίων χοίρου με βάση κοινοτική κλίμακα ταξινόμησης θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την εφαρμογή της.

 

Όρια Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού & Ποσοστά Επιχορήγησης

 

Τα ποσοστά επιχορήγησης των επενδυτικών προτάσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορούν να φτάσουν έως 65% ανάλογα με την περιφέρεια που θα εγκατασταθούν, το μέγεθος της επιχείρησης και το ύψος της επένδυσης, όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

 

Περιφέρεια Ύψος Επένδυσης Ποσοστό Επιχορήγησης
Στερεάς Ελλάδας Για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι 6.000.000€

40%

Για τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000€

35%

Νησιά Αιγαίου Πελάγους (Εκτός από Κρήτη & Εύβοια) Για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι 1.500.000€

65%

Για τμήματα των επενδύσεων μεταξύ των 1.500.000€ & 3.000.000€

60%

 

 

Νησιά Αιγαίου Πελάγους (Εκτός από Κρήτη & Εύβοια) Για τμήματα των επενδύσεων μεταξύ των 3.000.000€ & 6.000.000€

50%

Για τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000€

35%

Υπόλοιπες Περιοχές Για επενδύσεις ή τμήματα επενδύσεων μέχρι 1.500.000€

50%

Για τμήματα των επενδύσεων μεταξύ των 1.500.000€ & 3.000.000€

45%

Για τμήματα των επενδύσεων μεταξύ των 3.000.000€ & 6.000.000€

40%

Για τμήματα των επενδύσεων άνω των 6.000.000€

35%

 

Για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 250 και μέχρι 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 50εκ. ευρώ και μέχρι 200 εκ. ευρώ, ανεξαρτήτως τομέα, υποτομέα και γεωγραφικής περιοχής τη χορήγηση ενίσχυσης σε ποσοστό 25% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης, μη κλιμακούμενο.